Žiga Mlakar

Žiga Mlakar: ” Je pa že čas, da osvojimo prvenstvo in zaključimo sezono na najlepši možen način ob vaši podpori.”

Na poziciji desnega zunanjega pogosto ni prva izbira trenerja, je pa fant, ki zadeva ko je potrebno in, ki rešuje, ko to najmanj pričakujemo.  Steber obrambe in bomba v napadu, ko je to potrebno. Igralec, ki bi si zaslužil več pozornosti za dokazovanje in več minut na igrišču. Fant, ki bo ravno zaradi vsega naštetega po sezoni verjetno zamenjal sredino in iz Celja odšel. Žiga Mlakar je prijazno sprejel povabilo na intervju in podal svoj pogled na aktualne dogodke in odgovoril na tista že standardna vprašanja. Prijetno branje. 

10156171_450041815141439_914628044870978856_n

1. Žiga se bova najprej dotaknila vaše zadnje tekme v letošnji sezoni Lige Prvakov. Povratna tekma osmine finala proti Flensburgu. Kako si sam videl tekmo?

Tekma je bila zanimiva in napeta. Menim, da smo nudili dostojen odpor tekmecu, na koncu nam je zmanjkalo nekaj moči in mogoče malo sreče. Poznala se je tudi odsotnost nekaterih igralcev. Če potegnemo črto od obeh srečanj mislim, da jih lahko pozitivno ocenimo.

2. Če potegnemo črto pod Ligo prvakov, ste svoj cilj dosegli, uvrstili ste se v osmino finala in se tudi v osmini približali napredovanju. Bi pokomentiral še celotno sezono v Evropi. Florijani menimo, da ste pokazali da ste zrelejši, da se znate borit in upret največjim in da iz sezone v sezono napredujete.

Sigurno smo letos pokazali še več. Dosegli smo tretje mesto v skupini, ki je bila zares kvalitetna. Nudili smo dostojen odpor vsem nasprotnikom, tako Veszpremu kot Rhein Neckerju ter Zaporožju. Mogoče malo slabša predstava v Saint Petersburgu , ampak mislim, da smo potem z domačo tekmo in zmago proti Flensburgu popravili vtis. Če pogledamo vse skupaj lahko rečemo, da je bila evropska sezona uspešna.

3.  Na pot v Flensburg smo se podali tudi Florijani. Kako je vedeti, da odhajaš 1500km stran od domačega igrišča pa boš vseeno imel podporo navijačev na tribuni?

Kapa dol vsem vam Florijanom. Navijačem, ki ste res zvesti in hodite z nami na vsa gostovanja, tudi ta daljša. Spomnim se, da ste lani ali predlani celo šli z nami na Švedsko.  Mislim pa, da tako kot mi uživamo v svojem delu vi uživate v teh gostovanjih, ker se odklopite od vsakdanjih stvari in se sprostite ob navijanju in druženju z nami.

4. Dotakniva se še domačega prvenstva.  Sedem tekem do konca in sedem zmag, ki bi vam prinesle 18. zvezdico državnega prvenstva. Je ostalo dovolj energije in želje za končni  »finiš«?

Mislim da, bo teh sedem tekem odločilnih, in da so, če na koncu povzamemo celo sezono najbolj pomembne. Je pa že čas, da osvojimo prvenstvo in zaključimo sezono na najlepši možen način ob vaši podpori.

5. Prva preizkušnja že to nedeljo v vročem Mariboru, kjer ste se letos že opekli.  Mariborčani pa so zobe pokazali tudi Velenjčanom in jim odščipnili točko. Kako se pripravljate na tekmo, in kakšno je vzdušje v ekipi pred štajerskim derbijem?

Ja za enkrat še nismo popolni, kot vemo so prejšnji teden potekale reprezentančne akcije in smo bili v zelo okrnjeni postavi.  Pripravljali smo se dobro, imeli smo dve pripravljalni tekmi, obe smo zmagali. Priprave na tekmo z Mariborom že potekajo, vsekakor pa računamo na to, da se bomo še zadnje štiri pet dni maksimalno pripravili na to tekmo in jo seveda zmagali.

6.  Veliko je govoric o tvojem odhodu v Maribor. Je res, da boš rumen dres menjal z vijoličnim?

Zaenkrat še tega ne morem komentirat, ker stvari še niso sto procentno dorečene. Lahko pa povem, da sem se pogovarjal z Mariborom vendar še ni nič odločenega. Tako, da za naslednjo sezono kluba še nimam.

247158_440258462701686_1852254859_n

7. Iščeš nov klub, tudi zato, ker bi rad več nastopal in igral kot v Celju?

V novi sezoni iščem takšen klub v katerem bi se rad dokazal in dobil še večjo minutažo. Glavni namen in cilj mi je, da bi čim več igra. Da se dokažem in pokažem in da si postavim pred dispozicijo za naslednje sezone in za mojo nadaljnjo športno pot.

8. Aktualne teme so za nama. Pa pojdiva sedaj še k tistim vprašanjem, ki so v naših intervjujih konstantni. Tvoj vzdevek med soigralci?

Najpogostejši vzdevek med soigralci je Mlaki.

9. Številka 5 na tvojem dresu. Naključje ali je za njo kakšna anekdota?

Za številko ni posebne anekdote, me pa spremlja že od mlajših selekcij, tako da sem jo ohranil tudi v članski ekipi.

10.  Imaš vzornika, če ja, kdo to je in zakaj?

Posebnega vzornika nimam, sigurno pa želim povzeti čim več dobrih lastnosti od posameznikov, ki dobro igrajo na tej poziciji. Poskušam se učiti od vseh, ker mislim, da samo od enega igralca ni dobro posnemati vseh lastnosti.  Od vsakega potegneš tisto kar je najbolje in si ustvariš neko sliko in si svojevrsten.

11. Kaj bi bil Žiga, če nebi bil rokometaš?

Mogoče, če bi imel več časa za šolo, bi se posvetil študiju prava. Ampak, ker časa nimam tako da končujem sicer fakulteto. Nekih posebnih ambicij v športu pa nimam, no mogoče košarka, ampak druga je pa vse bolj amatersko in pa rekreativno. Tako, da nekih profesionalnih videnj v drugih športih nimam.

12. Čemu se moraš kot profesionalni športnik največkrat odpovedat? In kaj najbolj pogrešaš, kar tvoji vrstniki lahko počnejo, ti kot športnik pa ne?

Mislim, da je mogoče v srednji šoli bila kakšna takšna stvar ob vikendih, ko so moji vrstniki in prijatelji šli ven in se zabavali, mi pa smo imeli tekmo. S časoma vsake take stvari navadiš, navadiš se da je šport način življenja. To ti potem pride v navado in so ti ta odrekanja običajna. Je pa res, da se ob napornih ritmih najde tudi čas za stvari kot so zabava, relaksacija in druženje s prijatelji. 

1475778_613658175361713_1118101854_n

13. Sanjski klub v katerem bi zaigral, če bi imel priložnost?

Mislim, da je to želja vsakega igralca tukaj, kot sem prebral v prejšnjih intervjujih tako,  da je to Barcelona.

14. Tvoja najljubša tekma v dresu CPL? Zakaj?

Najljubša tekma je bila tista nad Kielom lansko sezono in seveda zmaga. Ker je bila res odlična atmosfera v Zlatorogu, tekma je bila absolutno presenečenje. Premagati favorizirani klub kot je Kiel, ki kroji svetovni in evropski vrh rokometa je nekaj posebnega in nevsakdanjega. Mislim da mi bo ta tekma vstala v najlepšem spominu v moji športni karieri in v dresu Celja.

15. Si otrok CPL tako, da Florijane poznaš že od začetka. Tvoje mnenje o Florijanih?

Kot sem že prej rekel res ste zvesti.  Mogoče si res kakšno tekmo zaslužimo, da nas malo kritizirajo ampak mislim, da je to sestavni del športa. Za vsakim dežjem posije sonce. Mi sprejemamo vsako kritiko tako dobro kot slabo, in jo vzamemo kot neko dobro šolo.  Tako da res, še enkrat bi se vam rad zahvalil. Vas občudujem in cenim kot zveste in zelo privržene navijače našega kluba. Mislim da si take navijače vsak lahko samo želi.

16.  Se spomniš kdaj smo Florijani prvič vpili tvoje ime iz tribune, ko si zadel gol?

Mislim, da je bilo to ene 6 let nazaj, ko sem prvič zaigral v članskem dresu. Trener je bil Tone Tiselj. Tekma pa je bila pokalna. Nisem čisto prepričan mislim, da je bila pokalna tekma v Gornji Radgoni.

1472824_613659128694951_1438339337_n

17. Kako ti sam kot igralec doživljaš poln Zlatorog in vzdušje, ki se ustvari če so vsi gledalci razpoloženi in zatresemo dvorano?

Mislim, da v Zlatorogu vlada nek poseben duh Zlatoroga.  Mislim, da je zaradi tega vsaka tekma tu posebna, piko na i pa dodate še sigurno Florijani, ki z bučnim navijanjem in številnim obiskom dodate dodano vrednost na vsaki tekmi in nas podpirate v dobrem in slabem.

18. V nedeljo vas v Maribor pride spodbujat dva avtobusa Florijanov, kaj pa bi sporočil še vsem tistim, ki se odločajo ali priti ali ne priti gledati vaše tekme? Sploh tisto 19.4 proti Velenju.

Sigurno bi ob tej priložnosti povabil, vse navijače, gledalce in ljubitelje rokometa, da se pridružijo Florijanom, da skupaj ustvarimo odličen ambient tako doma kot na gostovanjih. Da skupaj izpolnimo zastavljen cilj iz začetka sezone in osvojimo naslov državnega prvaka in do konca zmagamo vseh sedem tekem.  

Avtor: D.S.

Slike: Slavko Kolar