Urban Lesjak & Matevž Skok

Kocke, mikado ter povabilo: “Pripravljeni smo na eno zelo, zelo dobro rokometno partijo!” in “Pridite, ne bo vam žal!”

En je otrok celjske rokometne šole, drugi je k nam prišel iz Velenja. Skupaj tvorita dvojec, za katerega med Florijani velja, da je najboljši v Sloveniji. Če ne gre enemu, »eksplodira« drugi. Na naše veselje, pa sta večinoma časa razpoložena kar oba. Ni bilo kaj razmišljati, na intervju je bilo treba dobiti oba. Poklepetali smo o začetku sezone, pa seveda o navijanju itd. Upam si trditi, da je pred vami intervju, ki vam bo odgovoril na kakšno vprašanje, vas nasmejal in vas predvsem PREPRIČAL, da se v SOBOTO ob 16.30 uri vidimo v dvorani ZLATOROG!

lesi+skoki1. Za nami je začetek sezone. Navijače je nekako kar presenetila igra, ki ste jo prikazali proti Slovanu in Velenju. Smo zaradi tega, ker se ekipa dejansko ni spremenila ( ni bilo veliko odhodov ali prihodov) navijači pričakovali preveč? Kako sama komentirata začetek sezone?

Urban: Mislim da igra, ki smo jo prikazali na teh dveh tekmah ne more biti alarm za celotno sezono. Mi vsi vemo česa smo sposobni, vemo kakšne igre smo prikazovali v pripravljalnem obdobju, ko igra niti malo ni bila podobna temu. Malo smo imeli težav z zgrešenimi »zicerji«, nekimi napakami ki se nam prej niso dogajale. Moje mnenje je da smo napake sedaj iz tekme v tekem že sanirali in ni razloga za preplah.

Matevž Se strinjam z Lesijem, zakaj bi delali neko paniko pred eno tekmo ali pa dvema, ki jih odigramo slabo. Bo še zanimiva sezona, bolje je da pride takšna tekma sedaj, kot pa na koncu ko se bo najverjetneje odločalo. Mi sami vemo česa smo sposobni. Poznamo se to je definitivno prednost, tako da računamo še na naše igre.

2. Ko vaju opazujemo iz tribun včasih delujeta že kot »star zakonski par«. Matevž vi samo pogledate Urbana in mogoče s kretnjo nakažete nekaj, pa Urban prikima in vam kaj odvrne nazaj. Lahko rečemo, da se vidi da dobro sodelujeta. Kolikšna prednost je to za vaju, da se razvijata kot vratarja in da dejansko napredujeta, ker imate ob sebi nekoga, ki vam je v bistvu konkurenca ampak vas vseeno razume. Je zaradi tega lažje?

Matevž: Z Urbanom se res razumeva dobro. Tudi na treningih, ko igramo kakšne igrice sva vedno skupaj v paru. Zaradi tega se še toliko bolje poznava na terenu kot izven njega. Izven igrišča se sicer majn druživa, ker imam jaz že družino, ampak mislim, da se bom kmalu preselil v Celje in bom spoznal tudi to plat. Super je, ker je to kolektivni šport, in je še toliko bolj pomembno, da se razumemo med sabo, pa ne samo golmani ampak tudi ostali igralci. Jaz v tem vidim samo en velik plus, pa da nama bi še ja naprej tako uspevalo in bi odlično branila.

UrbanTo, da je pozitivna konkurenca dobrodošla in zdrava mislim, da kaževa odkar braniva skupaj. Na treningih en drugega vlečeva naprej, če nekdo dobro trenira je na drugemu da to ponovi. Oba se boriva za svoje minute, ko pa je na golu en, mu sigurno drugi želi vse najboljše, da naredi vse kar zmore za ekipo.

3. Ena od stvari je tudi, da vaju že odkar sta začela branit skupaj v klubu, navijači ne ločujemo kot da je en prvi vratar en pa rezerva. Za nas navijače sta najboljši vratarski dvojec v Sloveniji in sta enakopravna. Zato nas zanima po kakšnem ključu izbirata kdo bo branil katero tekmo?

Matevž: Kocko mečeva. (smeh)

Urban: Pa mikado igrava. (smeh)

4. Ko sem med Florijani povprašala, kaj jih še zanima je malo za šalo malo za res nekdo rekel: Vprašaj ju kdo od niju je boljši? Torej kdo od vaju je boljši?

Matevž: Boljši v čem? ( smeh)

Urban: Skok

Matevž: Lesi

5. Razmere v športu oziroma kar povsod niso najbolj rožnate. Matevž za vas se je letos na začetku sezone oziroma v pripravljalnem delu že govorilo, da imate ponudbo iz Vardarja. Zakaj ste se odločili ostati? Urban, ste tudi že vi kaj razmišljali o tujini?

Matevž: Zakaj sem se odločil ostati? Ko konec koncev potegneš črto pod vsemi ponudbami, ki sem jih dobil vidiš vse pluse in minuse. Ni vse v denarju, čeprav je sprva mogoče kazalo, da bo le to odločilo. Ampak po posvetu z Perketom ( Dejan Perič op.p.), s trenerjem in direktorjem sem se odločil, da ostanem v klubu. In ni mi žal.

Urban: Razmišljam, potem enkrat v prihodnosti, trenutno pa ne.

6. Katera tekma v dresu Celja se vama je do sedaj najbolj vtisnila v spomin in zakaj?

Matevž: Tekma, ko smo lani osvojili pokal Slovenije. Mislim, da bo še vsaka tekma, ki jo bomo zmagali proti Velenju letos sladka, tekem je namreč še kar nekaj. Ampak tista lani, ko smo osvojili pokal je pa bila res najbolj sladka, ker smo jih res ponižali, in pokazali našo najboljšo igro.

Urban: Jaz verjamem, da najljubša in najboljša tekma še pride, da bo še čas za kakšne velike zmage. Do sedaj pa bi izpostavil kakšno tekmo s Koprom ali Mariborom ni pa neke specifične tekme.

lesi

7. Matevž odkar ste odšli iz kluba Gorenje Velenje so le ti dvakrat postali državni prvaki. Ste se zaradi tega kdaj vprašali če ste sprejeli pravilno odločitev ko ste odšli?

Matevž: Ne vem črna mačka sem očitno. Ne se samo šalim. Vem samo to, da vsakič, ko igramo z njimi imam veliko, če ne kar preveliko željo, da jim dokažem, da sem odšel na bolje in napredoval. Jaz sam vidim, da je temu res tako, že po mojem načinu branjenja in uspešnosti. Ni mi žal, v ekipo sem se od samega začetka odlično vklopil, imamo super trenerje, infrastruktura je super. Res samo napredujem.

8. Urban, v intervjuju ki smo ga delali z Razgorjem je le ta rekel da ste vi tisti, ki mu najprej popustijo živci. Niste potrpežljive sorte ali se samo hitro razjezite? Velikokrat opazimo, da se sami nase razjezite v golu.

Urban: Midva z Razgorjem sva se glede tega že pogovorila. Ni toliko, da mi popustijo živci ampak je to eksplozivnost. Je pa velika razlika med eksplozivnostjo ali izgubo živcev. Je pa res, da sem eksploziven to me ni sram priznati.

9. Oba sta bila lani poklicana v reprezentanco in na listi za potnike na SP, pa vama je obema poškodba to preprečila. Je vpoklic v reprezentanco, potrdilo da skupaj v klubu res delate dobro? In kaj vama pomeni nositi dres z državnim grbom?

Urban: Za vsakega športnika je igrati za reprezentanco, tisti višek, ki ga lahko dosežeš. Nekaj je igrati na klubskem nivoju, reprezentančni nivo pa je čisto druga zgodba. Jaz sem bil izjemno vesel tega vabila v reprezentanco. Želim si, da bi se v prihodnosti takšno vabilo še ponovilo.

Matevž: Jaz mislim, da je vpoklic v reprezentanco samo neka nagrada za trdno delo, ki ga delaš v klubu. Selektor vidi tvoje igre in te z vabilom v reprezentanco potem nagradi.

10. Kaj bi počela oziroma kaj bi bila, če nebi bila rokometaša?

Urban: Športnik sigurno, sam ne vem v katerem športu točno.

Matevž: Ja zanimivo vprašanje. Najverjetneje bi bil kuhar.

Urban: No jaz bi še mogooooče bil poklicni gasilec.

11. Pa da se sedaj osredotočimo na tiste, za katere se opravlja ta intervju. Vajino mnenje o Florijanih?

Urban: Ultrasi. Mislim, ko vas ni na tekmah je to nekaj čist drugega. Super je ker hodite na tekme z vsem srcem. Navijate za nas, navijate za klub. In lepo vas je imeti v dobrem in slabem ob sebi.

Matevž: Čisto tako kot je rekel Lesi in pika, ne in klicaj!

skoki 2

12. Kako vidva v vratih doživljata navijanje? Kakšni so občutki ko je dvorana polna in veste da diha z vami in da navijači stojimo za vami?

Matevž: Ja super je, je neka motivacija, da tudi takrat ko ti ne gre ti da nekakšen zagon. Fenomenalno je. Upam, da se ponovi lanska sezona, ko je bila v tekmah lige prvakov res polna dvorana. Lepo je bilo igrati.

Urban: Navijači so sami videli koliko nam pomenijo na tisti tekmi proti Kielu, ker smo mi enostavno poleteli na krilih, ki ste nam jih dali navijači. Res super občutek, navijači potegnejo iz tebe da narediš še tisto kar nikoli nisi, in mogoče niti ne veš da si sposoben. Potem se zgodijo takšne zmage kot je bila tista.

13. Kaj pa navijačice? Imata kakšno prijetno ali neprijetno izkušnjo? Kako zelo »sitne« znamo biti?

Urban: Jaz kot neporočen nimam nobenih negativnih izkušenj.

Matevž: Pa nisem imel še z nobeno nobene težave. Vse se da pogovoriti. Super je, ker se prav vidi da nekateri uživajo ob gledanju in navijanju za ta klub. Niste tečne, niste sitne, vi samo hodite naprej na tekme pa navijajte.

14. Sta vidva kdaj za koga tako goreče navijala kot Florijani navijamo za vas?

Urban: Jaz osebno sem za naš klub že od malega. Še v starem Golovcu, se rinili, bil skoraj zmečkan. Ampak mi ni žal ma niti ene praske na nogi, ker se je res splačalo prerivati za tiste spektakle v Golovcu.

Matevž: Jaz pa ko še nisem treniral sem navijal za svojega očeta. Bil je prav tako golman pri rokometu. Ko sem hodil na njegove tekme sem zelo rad navijal za njega.

15. Zelo, zelo pogosto, če ne kar najpogosteje se iz ust Florijanov sliši: Lesi, Lesi, Lesi ali pa Skoki, Skoki. Kakšni so bili občutki, ko se je to prvič zgodilo? In koliko dejansko vidva v vratih zaznavata navijanje, sta namreč najbolje odzivna, ko je treba pozdraviti navijače.

Matevž: Očitno najbolje slišiva, ostali bi mogoče morali k zdravniku  na pregled. ( Smeh) Super je, neke vrste nagrada, ki ti da nov zagon. Potem pa se samo še bolj trudiš, da bi se to čim večkrat ponovilo. Vsaj od petnajstkrat naprej na vsaki tekmi bi bilo luštno.

Urban: Jaz sem prvič slišal to vzklikanje na tisti prijateljski tekmi na začetku sezone 2010/2011 igrali smo v Golovcu proti hrvaški ekipi RK Bjelovar. Sigurno so to lepi trenutki, nagrada za trenutno obrambo, za vse kar si do tistega trenutka vložil. Kar se tiče pa odzivnosti, mogoče imava midva največ časa, da se lahko javiva. Ker ko obraniva, se igra preseli na drugo stran igrišča in imaš tisto sekundo časa preden se ponovno skoncentriraš.

16.  V soboto prihaja v Zlatorog ekipa nemškega Rhein-Neckar Lowena, kaj bi sporočila Florijanom in vsem tisti navijačem, ki se še odločajo ali vas priti gledati in navijati za vas v Zlatorog?

Matevž: Ne bo vam žal.

Urban: Pravi navijači sploh ne razmišljajo če bodo tukaj ali ne. Oni bodo z nami, oni verjamejo v nas, mi verjamemo v sebe in pripravljeni smo na eno zelo, zelo dobro rokometno partijo proti veliki ekipi iz Rhein-Neckar Lowena.

534619_440259976034868_1306831065_n

Avtor: D.S.

Slike: Slavko Kolar