Sebastian Skube

Skube:” Ko je Zlatorog poln, je boljši pritisk, je boljše vzdušje, čeprav so Stožice večje. Meni osebno je najboljše igrati v tej dvorani.”

Igralec, ki ve kaj hoče in se zdi, da se nekako drži svojega tihega načrta, ki ga ima za svojo kariero. Po umirjenosti in preudarnosti na igrišču je karakterno popolnoma drugi kot njegov vzornik Uroš Zorman. Sebastian Skube je tisti igralec, za katerega je že jasno, da po sezoni zapušča Celje ampak, kot pravi sam je v tem dresu doživel lepe in velike zmage. Z nami je poklepetal o vseh aktualnih zadevah. Želimo vam prijetno branje.

150456_496817360379129_1144919278_n

1. Sebastian pred vami je od  jutri dalje nadaljevanje sezone.  Vsi nekako napovedujejo celjski lov za osami. Kako sam gledaš na situacijo?

Mi smo že na začetku sezone obljubili, da bomo na vseh frontah se borili po najboljših močeh. Pred nadaljevanjem imamo odprto tako državno prvenstvo kot pokal Slovenije in napredovanje  v ligi prvakov. Tako da se bomo maksimalno potrudili in se borili po najboljših močeh, da vse to osvojimo.  Jaz ne dvomim, vzdušje v ekipi je super, treniramo dobro,  jaz mislim, da bomo to pokazali tudi na igrišču.

2. Pred premorom ste oz. smo  doživeli manjši tresk bum s spremembo trenerja. Florijane je zadeva kar precej razdelila in nas presenetila. Kako je bilo z igralci? Zdelo se je namreč da je kemija med igralci in trenerjem Matićem tista prava. Kako si se ti razumel z njim?  

Zame je bil to velik šok. Jaz in Matke sva si bila zelo vredu, v bistvu se še z nobenim trenerjem tako. Mogoče je bilo krivo to, da je bil ta prijateljski odnos na previsokem nivoju, da smo se meli že preveč radi. Matke je res izvrsten, dober človek in mogoče ga je včasih to teplo. Kar se njegovih trenerskih vrlin tiče je on res odličen, vrhunski trener. Ne dvomim da bo z novim klubom, ki ga bo dobil, sejal uspehe tako kot jih je s Celjem.

3. Včeraj je postalo jasno da so to tvoje  zadnje tekme v dresu Celja. Ti je bilo kadarkoli v teh dveh sezonah žal da si oblekli celjski dres?

Ne, nikoli mi ni bilo žal. Že ko sem podpisal pogodbo s Celjem sem bil izredno vesel. Spomnim se še časov, ko sem Celje gledal po televiziji, tu so igrali moji vzorniki. Mislim, da si vsak slovenski rokometaš želi igrati v Celju. Sem izredno ponosen, da sem to dosegel. Mislim, da smo kar nekaj lepih, lepih zmag in predstav pokazali v dresu Celju.  Recimo zmaga s Kielom, zmaga s Hamburgom, osvojitev pokala in tako naprej…

601408_488099294584269_1752607274_n

4. Bi za Celje podpisal tudi če Celje pred dvema sezonama nebi premagalo takratnega tvojega kluba Kopra in si zagotovilo igranja v ligi prvakov?

Jaz bi v vsakem primeru podpisal s Celjem. Takrat sem imel na razpolago ponudbo iz Kopra, Celja in pa čakal sem Montpellier, bili so še nekateri drugi klubi v igri ampak Celje mi je bil nekako najboljši izziv,  tudi s finančne strani je bila najboljša ponudba tako, da ni to igralo vloge.

5. Se že konkretno ve katero ponudbo iz tujine boš sprejel?  Je to Dinamo Minsk?

Ne smem še povedati. Iz novega kluba je prišla prošnja, da bi to najprej oni objavili potem pa lahko jaz o tem govorim in komentiram.

6. Bi se odločil drugače, če bi v Celju bil še vedno trener Vladan Matić?

( Vzame si nekaj časa za premislek)…. Težko, počasneje odgovarjam, ker o tem nisem razmišljal. Z Matketom sva se že dostikrat pogovarjala o tem. V bistvu mi je že prejšnjo sezono rekel, Seba mi bi podaljšali s tabo, želim si te v svoji ekipi. Ampak morem povedati, da mi je tud Branko ( Tamše op.p.) rekel oziroma me poklical, in mi deluje dosti odprt in iskren trener, in tudi on je rekel, da si me želi v svoji ekipi. Mislim, da nebi spreminjal svoje odločitve.

7. Če bi kdaj v prihodnosti ponovno dobil ponudbo iz Celja bi še oblekel celjski dres?

Ja, z veseljem.

230140_440259516034914_742029177_n

8. Zdi se da je za vsakega igralca zadnja postaja pred tujino celjski ali pa velenjski klub. Se s tem strinjaš? Je zaradi tega tudi tvoja karierna pot potekala kot je ( Trebnje, Koper, Celje…)?

Sigurno imata tako Celje kot Velenje dober nos za mlade talente.  Sicer ima Celje malo boljši renome, ima daljšo zgodovino, in je hram slovenskega rokometa.  Tako iz Celja kot Velenja so igralci šli v dobre tuje klube in si tam ustvarili kariere in ime.  Mislim, da ko imaš enkrat oblečen dres Celja, te trenerji in druga rokometna Evropa gleda drugače in opazi.

9.  Dobro pustiva te teme na strani in pojdiva k tistim lažjim in tistim s katerimi bodo navijači Sebastiana spoznali še malo bolje. Tvoj vzdevek med soigralci?

Moj vzdevek med soigralci je Seba.

10. Imaš vzornika? Če ja, kdo to je in zakaj?

Moj vzornik je Uroš Zorman. Se mi zdi prav, da svoje vzornike izbiramo iz krogov slovenskih igralcev. Uroš je vrhunski igralec, osvojil je trikrat Ligo Prvakov,  od njega se lahko marsikaj naučim. Sem zelo ponosen, da sem z njim skupaj tudi v reprezentanci in da se dobro razumeva.

11. Številka 14 na tvojem dresu? Je za njo kakšna anekdota ali zgolj naključje?

Na začetku pri mlajših selekcijah sem imel številko 10. Po prestopu k članom je to številko nosil moj stric in sem oblekel številko 13. Po prestopu iz Trebnjega v Koper, je številka 13 že bila zasedena, nosil jo je Krivokapić, ta ima to številko »zahtevano« oziroma zapisano tudi  v pogodbi in mu res veliko pomeni saj jo ima tetovirano tudi na rami. Pa sem vzel  14 in tako je pri 14 ostalo.

12. V preteklem letu si prejel  Prešernovo nagrado za diplomsko delo za kar ti Florijani iskreno čestitamo. Ali to pomeni da če Sebastian nebi bil rokometaš bi ga srečevali v laboratorijih ali bi vseeno izbral kakšen drugi šport?

Najprej hvala za čestitke.  Zdaj kar se ostalih športov tiče nisem nek velik vsesplošen talent to priznam. Mogoče, mogoče da bi mi uspelo še nekje v košarki ampak kjerkoli drugje sem prepričan da ne. Mi je pa res velik izziv ta moja univerzitetna plat in se potem po končani karieri vidim nekje v laboratorijih.

13.  Florijane si v teh dveh sezonah dodobra  spoznal. Tvoje mnenje o Florijanih?

Že prej sem vedel, da so super navijači. Izredno me je presenetilo, da hodite na vsa gostovanja, kar nam, ki smo še mlada ekipa veliko pomeni.  Pozitivno me je presenetila tudi korektnost navijanja, nikoli ni bilo ničesar nešportnega oziroma se moralo zgoditi res kaj hudega, da je bilo navijanje nešportno.  Tako da vse pohvale letijo na Florijane.

14. To smo do sedaj vprašali vse fante. Imaš kakšno prijetno ali majn prijetno izkušnjo z kakšno res gorečo navijačico? Kako zelo sitne znajo/znamo biti?

Nimam nobenih  slabih izkušenj. Mislim, da so vse Florijanke simpatične, podpišemo kakšne avtograme, se slikamo tako da kaj konkretnega slabega do sedaj ni bilo.

15. Se spomniš na kateri tekmi in kdaj smo Florijani iz tribune prvič vpili tvoje ime?

Ammm, počakaj ( vzame si čas za premislek op.p) to je moglo biti na prvi tekmi, ko sem igral za Celje.

16. Če bi lahko izbral katerokoli tekmo v dresu CPL, ki ti je najljubša in te nanjo vežejo najlepši spomini, katera bi to bila?

To je definitivno tekma s Kielom. Ne samo, da je bila to ena večjih zmag Celja na splošno v zgodovini. Moja definitivno najodmevnejša zmaga. Kiel je imel v tisti sezoni vrhunsko ekipo, igrali smo praktično proti samim vzornikom, najboljšim rokometašem.  In potem je neko »mlado in nepoznano« Celje premagalo takšnega velikana. Tudi na povratni tekmi, ko so oziroma smo vsi pričakovali katastrofo, sedaj pa se bo Kiel maščeval in bomo izgubili 10 ali 15 golov, smo tam prikazali ponovno vrhunsko igro in pravi obraz in izgubili 4 gole, mislim da je bila to res najlepša situacija.

Je pa res, da so vas na povratni tekmi res dobesedno tepli.

To pa lahko jaz najbolj povem in potrdim, ker sem jih najbolj dobil.

602646_440258819368317_278807201_n

17.  Kako ti kot igralec doživljaš navijanje in poln Zlatorog, kakšni so takrat občutki?

Kar se pa tega navijanja tiče, mi je pa najbolj ostala v spominu tekma z Veszpremom, ko je v enem trenutku na koncu tekme, zaradi sodniške odločitve šla res cela dvorana na noge, začela žvižgati. Jaz sem se res v tistem trenutku zmedel, nisem vedel kaj se to dogaja, to je bil takšen bum da se ni ničesar slišalo. Pritisk tak kot da igramo v Köln areni. Za moje pojme je dvorana Zlatorog bolj primerna kot Stožice. Ko je Zlatorog poln, je boljši pritisk, je boljše vzdušje, čeprav so Stožice večje. Meni osebno je najboljše igrati v tej dvorani.

18. Sedaj si omenil en tak trenutek. Florijani pa smo na primer bili navdušeni nad navijanjem in vzdušjem na tekmi proti Zagrebu. Zdelo se nam je kot da je spet zadišalo po tistih dobrih starih časih, ko so gledalci z nami navijali od začetka pa do konca, ko so res vsi šli na noge in vas spodbujali od prvega piska dalje. Kako si ti videl to navijanje in to tekmo.

Mogoče je krivo to da smo zmagovali, kot drugo je treba vedeti da je na relaciji Celje – Zagreb že staro rivalstvo kdo je boljši na balkanu, pa tudi kdo je boljši v Evropi konec koncev.  Verjetno je bil ne samo med igralci ta naboj ampak tudi navijači so prišli prav z namenom, da se Zagreb premaga in tudi na tej tekmi je bilo vrhunsko vzdušje.

19.  Si ti kdaj za koga ali kakšen klub navijal tako goreče kot Florijani navijamo za vas?

Tako goreče definitivno ne, mogoče na trenutke za Rogerja Federerja, tega sem kar precej spremljal. Ampak tako goreče sigurno ne.

20.  Vsem je dobro znano dejstvo, da igraš harmoniko, pa vendar je v dveh letih kar si v klubu še nisi zaigral med Florijani, čeprav je bila prilika ob osvojitvi naslova pokala Slovenije in zmagi nad Kielom ali pa letos po zmagi nad Zagrebom. Bomo Florijani do konca sezone dočakali da boš kaj zaigral ali ne?

Bila je možnost, ko smo osvojili pokal. Samo je treba sedaj povedat, da jaz igram klavirsko harmoniko in ne diatoniče harmonike. Oboje je harmonika ampak je to čist drugačna stvar. Ampak, evo obljubim letos če osvojimo pokal bom zaigral, sem pa po tej tekmi in osvojitvi pokala zraven Florijanov zapel, igral je pa nekdo drug.

48129_488097014584497_443194017_n

21. Nekaj časa bomo posvetili tudi reprezentanci. Si reden član Deničevega seznama reprezentantov, kaj tebi pomeni igrati za Slovenijo?

Meni je velika čas igrati za reprezentanco. Dokler me bo selektor klical, se bom vsakemu vabilu z veseljem odzval, nikoli ne kalkuliram, niti ne gledam reprezentanco skozi denar, v bistvu mi je to res v ponos.

22. Za zadnjo oviro pred uvrstitvijo v Katar 2015 je bila izžrebana Madžarska. Kaj napoveduješ in kako ti vidiš Madžarsko reprezentanco.

Mislim da smo dobili najtežji žreb. Enkrat smo se z Madžarsko že opekli, ko se potem nismo uvrstil na SP na Hrvaškem ali kje je že blo če se ne motim. Sedaj je njihova reprezentanca še spremenjena saj bo igral tudi László Nagy, ki je njihov najboljši igralec, vse se vrti okoli njega. Ampak tudi mi smo dosti kvalitetna reprezentanca, zrastli smo v teh parih letih odkar smo nazadnje zgubili proti njim. Nam je v veliko veselje ta Katar, to svetovno prvenstvo potem vodi v kvalifikacije za olimpijske igre, kar more biti samo še dodaten motiv ali pa celo največji motiv. Tako da jaz močno upam da se bomo uvrstili na prvenstvo.

23. Veliko je bilo govora o nihanju v igrah v reprezentanci. Od januarskega fantastičnega uspeha s 4.mestom na svetovnem prvenstvu, do izpada iz evropskega prvenstva na Danskem. Kako sam gledaš na to?

Kot si že sama rekla, od 4. mesta do oktobra, ko smo izgubili proti Ukrajini,  vse skupaj je kar malo ekstremno, ampak se je sedaj skozi kvalifikacije pokazalo da imamo spet to kemijo v ekipi. Mislim, da je bil predvsem problem samo v naših glavah, da smo mislili, da smo pa sedaj že predobri s tistim 4.mestom, da se nas vse reprezentance bojijo, da bo dovolj, da se samo prikažemo na igrišču. Tu smo se kar precej zmotili, ampak mislim, da smo sedaj spet, kot reče naš selektor, lačni zmag. Dober test bo že tale Madžarska, ampak če bomo mi pravi jaz mislim, da smo boljša ekipa.

24. Ko si že ravno sam omenil vaše glave. Če pogledamo še malo nazaj, tekma z Velenjem, takoj po odmevni zmagi z Zagrebom. Koliko je bilo tisto v vaših glavah?

Bilo je tri dni med tekmo, kjer smo dobili 20 golov in tekmo kjer obramba popolnoma odpove. Mislim, da je bilo v naših glavah, da pa sedaj dobri, da imamo vrhunsko obrambo in da bo Velenje kar samo pokleknilo pred našo obrambo. To se seveda ni zgodilo, tud Velenje ima mlado, željno ekipo. Žal smo tisto tekmo izgubili. Marsikaj se je potem obrnilo zaradi tiste tekme. Kar pa je najpomembnejše, da še nič ni izgubljeno, mi imamo še vse v svojih rokah treba bo zmagat v Rdeči dvorani zadnjo tekmo. Jaz sam sem to enkrat že doživel še v dresu Kopra, ko smo jih premagal za 11 golov. Da se, jaz samo upam da smo se iz tega dosti naučili in da nam je bila dobra šola.

1476666_620415121352685_1685425365_n

25. Za konec bi mogoče še kaj rad sporočil Florijanom in vsem tistim, ki te oziroma vas hodijo spodbujat v Zlatorog? Mogoče Povabilo na tekmo z Zaporožjem in na ogled final 4 Pokala Slovenije v Golovcu?

Jaz mislim da povabilo za final 4 v Golovcu ni potrebno, sem prepričan da bo Golovec pokal po šivih. O Florijanih tako ni za dvomit, da ne bi bili z nami in nam stali ob strani. Najbolj bomo potrebovali navijače in podporo na tekmi proti Zaporožju ( 15.2.2014) in pa na domači proti Velenju, ter na gostujočih tekmah proti Mariboru in Velenju saj mislim da se bo takrat odločalo prvenstvo. Tako ali tako ne dvomim da Florijani nebi stali za nami.   Bi pa izkoristil to priložnost in se zahvalil za vse, za dve sezoni odličnega navijanja, za odlične atmosfere v Zlatorogu, jaz mislim da mi bo marsikatera tekma ostala v lepem spominu. Konec koncev pa tako kot si rekla,  zakaj pa se nebi še nekoč vrnil in nebi skupaj še odigrali kakšne dobre sezone.

Avtor: D.Skok

Slike: Slavko Kolar