Igor Žabić

Žabić: “Fantje si v nedeljo želimo poln Zlatorog!!”

 Fant, za katerega pravijo, da je velik potencial in da se bo o njem še pisalo. Z 201 cm  je velikan na poziciji krožnega napadalca. Skupaj s še dvema soigralcema je prevzel odgovornost in zapolnil vrzel po odhodu Alema Toskića. Govorimo seveda o Igorju Žabiću, ali kot mu na kratko pravijo soigralci “Žabe”. Kot njegovi predhodniki, si je tudi on vzel čas in za Florijane malo pokomentiral in debatiral aktualne zadeve in tista standardna vprašanja, ki se ponavljajo iz intervjuja v intervju. Prijetno branje!

  1.  Za vami je po prvem vikendu v marcu pokal Slovenije. S soigralci ste ga osvojili že tretjo leto zapored. Bi mogoče najprej pokomentirala tiste dve tekmi, predvsem sobotno proti Gorenju. Zdi se, kot da nas Velenjčani v pokalu Slovenije enostavno ne zmorejo premagati, medtem ko pa so oni nam trn v peti v državnem prvenstvu. Kako komentiraš?

Te tekme v državnem prvenstvu kot, da smo imeli ne ravno strah, v igralce se naseli nekakšna ne sigurnost , sploh po tem, ko smo že po cele tekme imeli prednost, vodili pa z tehničnimi napakami v končnicah vse skupaj zapravili.  V pokalu smo se mogoče ravno zaradi tega razloga verjetno bolj fokusirali, kot da smo se trdno odločili, da pa je tega sedaj res konec. Vemo da smo boljši od njih, da jih lahko premagamo. In jih še bomo. Odlično smo odigrali obrambo, v napadu pa naša značilna igra z hitrimi protinapadi, vratarja sta odlično branila in mislim, da smo jih na koncu zasluženo premagali. Čeprav bi  na koncu lahko bila še večja razlika, pa smo ponovno naredili nekaj napakic, ki se seveda dajo odpraviti, to se dogaja, to je rokomet, to je šport.  Treba je samo zmagovati še naprej.

1511906_659981437396053_363453360_n 2.  Janez Gams je v eni od izjav po pokalu dejal:  »Kot kaže, nam ta pokal res ni usojen. Vsak od nas ga odstopi, zato da osvojimo naslov.« Za Gorenjem zaostajamo za pet točk, vsaj enkrat bi se omenjena ekipa morala opeči, da bi vi ponovno sami odločali o svoji usodi. Kako gledaš oz. kako ekipno gledate na to?

Mi smo si že pred sezono zadali to državno prvenstvo, res je da zaostajamo za 5 točk. Pokal smo osvojili, sedaj pa bomo naredili vse, da osvojimo še državno prvenstvo. Do konca je še 9 tekem, vse je mogoče. Mi moramo vseh devet tekem zmagati, v kar sam ne dvomim. Res je, da more Velenje tudi kakšno točko oddati, kar se lahko hitro zgodi, slab dan, mogoče malo slabša pripravljenost. Mi še imamo priložnost, in naredili bomo vse da ga osvojimo.

1689471_659979997396197_1541345592_n

3. Smo pa kot majhno presenečenje verjetno tako za vas igralce , kot za nas navijače, dobili paket treh novih igralcev. Je to prednost, sredi sezone dobiti takšne okrepitve? Če ja, kakšna ta prednost je, glede na to, da bodo Mačkovšek, Bundalo in Miklavčič lahko pomagali samo v državnem prvenstvu, v ligi prvakov namreč ne morejo igrati.

Sigurno je to neka prednost. Gre za državne reprezentante, ki so že uveljavljeni. Zgodila se jim je pač ta nesreča, da je njihov klub propadel. Vsekakor nam bodo pomagali, so super fantje, kolikor sem jih pač jaz imel priložnost spoznat. Sodelujemo, lepo se dopolnjujemo, tako da jaz vidim samo pozitivne strani tega prihoda.

4. Pred vrati je osmina finala lige prvakov. Za nasprotnika pa smo dobili nemški Flensburg. Slišalo se je, da ste oziroma so si nekateri igralci želeli francoski Paris Saint-Germain Handball. Kaj si si želel ti, in kaj meniš o ekipi Flensburga?

Naj se sliši smešno ampak nisem si želel nobenega, se pravi nisem posvečal pozornosti temu koga ja in koga ne.  Pariz je precej zanimiv, ker delujejo kot, da se vsa ta zveneča imena, ki jih imajo v klubu kar nekako ne morejo vklopiti med sabo. Ne vem kakšen je razlog ampak tako delujejo in niso prepričljivi kakor bi morali biti. Iz marketinškega smisla, bi bilo mogoče bolje, da bi bil to Pariz, da ta zveneča imena privabijo gledalce. Sam sicer ne dvomim, da v nedeljo Zlatorog nebi bil poln, saj je Flensburg kljub nekaj poškodbam ki jih pestijo, vrhunska ekipa. In mislim, da ni potrebno posebej zgubljati besede o tem za kakšen klub gre.

5. Ste pa lani na povratni tekmi  v Hamburgu dokazali, da znate igrati proti nemškim ekipam, ki imajo kar nekako podoben stil igre.

Ja, upam, da bo isto proti Flensburgu. Če bo Zlatorog poln, in nam bodo  gledalci dodali še dodatne energije nikoli ne veš kaj se lahko zgodi.

6. Na mestu krožnega napadalca ste skupaj s Potekom in Blagotinškom zapolnili vrzel  po odhodu Alema Toskića. Vsi ste mladi, in imate še ogromne možnosti za napredovanje tako v obrambi kot v napadu. Verjetno je, da je nadomestiti Toskića kar precejšen izziv in, da vam je bila s tem izkazana tudi določena mera zaupanja. Kako sam vidiš zadevo?

Jaz osebno sem ponosen na to oziroma vesel, da sem dobil to priložnost. Je pa sigurno pritisk, vsi vemo kakšen igralec je bil Toske, pomagal nam je vseh pogledih, nam svetoval, sedaj tega več ni, sedaj je vso breme na nas. Lahko povem v imenu vseh treh, da  se mi trudimo, se borimo, se poskušamo dokazovati vsak dan znova in znova. Je pa sigurno nadomestit Tosketa kot enega izkušenega igralca tako v obrambi, kot v napadu težko. Klub nam je  s tem izkazal neko zaupanje, in upam da bomo izpolnili ta pričakovanja.

7. Zdi se, da bo po koncu sezone, kar nekaj odhodov in sprememb v ekipi. Kako igralci, ki ostajate spremljate te odhode in nove prihode? Verjetno so občutki mešani glede na to, da se v zadnjih treh sezonah ekipa ni ravno veliko spreminjala, sedaj pa odhajajo fantje s katerimi ste skupaj že od mlajših selekcij?

Je res, ampak takšen je rokomet, eni pridejo drugi gredo. Jaz sem vesel za tiste, ki odhajajo, ne me razumet narobe ampak to pomeni, da samo napredujejo. To je profesionalizem kot sem rekel, eni pridejo drugi gredo. Nimamo pa  mi nobenega vpliva na to, lahko se samo trudiš za sebe, da sam tudi toliko napreduješ, da sam enkrat greš. Da se dokažeš še drugje in se potem vrneš v Celje in tu zaključiš kariero. Mislim, da je to želja vsakega.

8. Tebe pogodba s Celjem veže do konca sezone 2015/2016. Je o tem enostavno prehitro govoriti, ali glede na vse razmere v rokometu že tudi ti razmišljaš o tujini?

Glede na to, da sta to še dve leti, je res prehitro razmišljati o tem. Je pa res, da ima vsak športnik neke cilje, neke ambicije. Ampak v dveh letih se lahko še marsikaj spremeni in zgodi.

1000112_616929961701201_1174998950_n

9. Sanjski klub, za katerega bi igral, če bi imel priložnost?

Težko se odločim, ampak recimo, da je to Barcelona.

 10. Pa se dotakniva še tem s katerimi bodo navijači Igorja spoznali še malo bolje. Tvoj vzdevek med soigralci?

Soigralci me kličejo Žabe.  

11. Imaš vzornika? Če ja, kdo to je in zakaj?

Vzornika nekako nimam, so mi pa všeč Vori, Myrhol…. Od vsakega se poskušam učiti, pogledam kako oni počnejo določene stvari in poskušam  potem tudi sam.

12.  Številka 26 na tvojem dresu? Je za njo kakšna anekdota ali zgolj naključje?

Čisto naključje. Niti nisem sam izbral številke, ko sem podpisal s Celjem so mi dali številko 26 in pri tem je ostalo.

534268_418987478162118_1660029205_n 13. Kaj bi bil Igor, če nebi bil rokometaš?

…. ( najprej globoko premisli op.p.).. Od športov mi je všeč košarka, pa tudi tenis rad igram, čeprav nisem čisto prepričan kako bi se znašel pri tenisu. V privatnem življenju pa, če nebi izbral profesionalnega športa bi nadaljeval študij.

14. Navijači smo tudi pomemben del v vsakem športu. Tvoje mnenje o Florijanih?

Nimam res niti ene slabe besede za povedat.  Tako kot je rekel David Razgor, hmm ali pa je bil to Vid, včasih sem vas spremljal iz strani in iz tribune sedaj pa imam ta privilegij, da vas lahko spremljam iz igrišča. Spodbujate nas, se veselite z nami, včasih nas tudi kregate, ampak to sodi v odnos med navijači in ekipo. Res vse pozitivno, ko gre za Florijane.

15. Imaš kakšno prijetno ali majn prijetno izkušnjo z kakšno res gorečo navijačico? Kako zelo sitne znajo/znamo biti? Nimam prav nobene neprijetne izkušnje.

16. Se spomniš na kateri tekmi in kdaj smo Florijani iz tribune prvič vpili tvoje ime? Ja, se spomnim. To je bilo prvo sezono, ko sem prišel k članski ekipi. Na tekmi proti Mariboru.

189268_447060802021452_1708964441_n 17. Če bi lahko izbral katerokoli tekmo v dresu CPL, ki ti je najljubša in te nanjo vežejo najlepši spomini, katera bi to bila?

Definitivno tekma proti Kielu. Pa letošnja tekma na gostovanju  na  Madžarskem, proti Veszpremu, tam je bila res “ludnica”.  Gostovanje v Hamburgu lani, pa tekme na Pokalu Slovenije letos. Je kar nekaj takih tekem in lepih spominov.

18. Kako ti kot igralec doživljaš navijanje in poln Zlatorog, kakšni so takrat občutki? Nas slišite ko navijamo?

Ko je Zlatorog res poln, in so res prav vsi navijači razpoloženi in navijajo,je to posebno vzdušje, težko ga je opisat. Na trenutke se lahko izgubiš, ko vsi žvižgajo in trobijo ter ustvarijo pritisk je neverjetno. Kar se tiče tega ali vas slišimo ali ne, je pa tako, da ko igraš si tako skoncentriran na naloge, ki jih imaš v obrambi in napadu, in se igra hitro včasih nimaš niti časa, da bi se odzval, ko nas kličete, tako da tega nam ne smete zameriti.

19. Si ti kdaj za koga ali kakšen klub navijal tako goreče, kot Florijani navijamo za vas?

Spremljam tenis, tam navijam za Djokovića. Pa seveda Celje spremljam že od malih nog.

20. Za konec mogoče par besed ali pa kar povabilo vsem navijačem, ki vas hodijo spodbujati, na tekmo v nedeljo proti Flensburgu?

Fantje si želimo polnega Zlatoroga.

 

Avtor: D.S.

Foto: Slavko Kolar