Gašper Marguč

Marguč:”Očitno smo s prikazano igro prepričali navijače, in jaz že res komaj čakam, da vidim to polno dvorano proti Zagrebu!”

Tokrat smo za nekaj minut in odgovore ne vprašanja poprosili igralca za katerega lahko mirne duše rečemo, da je v lanski sezoni eksplodiral in ima pred sabo pestro prihodnost. Ljubljenec navijačev predvsem pa navijačic, igralec ki te s hitrimi protinapadi in iznajdljivimi goli s krila nikakor ne pusti hladnega. Pred vami je intervju v katerem smo počvekali o vsem, tekmi v Veszpremu pa tekmi, ki prihaja v soboto, o Florijanih in o tem kaj njemu pomeni podpora navijačev… Prijetno branje!

562057_423887431005456_1408984898_n

1. Gašper za začetek bova par besed namenila začetku sezone. Navijači smo dobili občutek kot da igra na krila ni stekla tako kot je to delovalo v prejšnji sezoni, pa tudi protinapadov in hitrih golov ni bilo toliko. Se strinjaš s tem? Kaj je po tvoje botrovalo temu?

Ja se strinjam s tem, kaj točno je temu botrovalo pa ne vem povedat. Ni nam žoga tekla kot bi mogla, preveč smo se še »lovili«, čeprav je samo Ivan ( Sliškovič op.p.) bil nov igralec. Preprosto se nismo ujeli, nismo našli pravega ritma. Tudi v obrambi ni bilo vse tako kot bi moralo biti in kot bi se od nas pričakovalo. Mislim, da smo do danes dvignili formo, obrambo smo potem zelo hitro popravili, v napadu se še sedaj malce lovimo, ampak je že veliko boljše kot na začetku. Jaz osebno bi si sigurno želel še kakšno žogo več na krilo ampak tudi to bo.

2. Dotakniva se še precej vroče teme. Sobotna tekma v Veszpremu. Nesrečni poraz, čeprav smo bili navijači vseeno ponosni na vas in na prikazano igro. Sedaj si že nekajkrat prespal zadevo. Kako si sam videl to tekmo in kako jo komentiraš?

Tekmo smo odprli zelo slabo, prvih 10 oziroma 15 min je bilo katastrofa. Potem smo se sprostili, začeli smo igrati rokomet, če lahko tako rečem. Steklo nam je in do konca polčasa smo se čisto približali ekipi Veszprema. Med polčasom smo si v garderobi rekli, da nimamo kaj zgubiti in da lahko igramo z njimi. V drugem polčasu smo potem to tudi pokazal, igrali smo gol za gol. Osebno mislim, da so oni imeli tud veliko srečo, ne samo zaradi naših zgrešenih strelov ampak če sem kar konkreten, Urban obrani sedemmetrovko pa se mu odbije v gol, brani Skok sedemmetrovko pa žoga prileti nazaj v roke igralcu in zabijejo. Tak da tukaj so imeli res veliko sreče. Sploh pa na koncu, jaz sem zgrešil sedemmetrovko, imeli smo napad z igralcem več , pa še David sedemmetrovko. Imeli smo ogromno priložnosti, tako da smo točko če ne kar zmago izpustili iz naših rok. Najbolj razočarani smo bili na koncu mi sami, ker smo se zavedali kaj smo izpustili iz rok. Trener Matke je bil zadovoljen, ker smo mu dokazali da lahko igramo z vsakim, zadovoljen je bil tudi s tem da smo se bili po prvih 15 minutah sposobni dvigniti in prikazati popolnoma drugo igro. Tudi od navijačev je prišel pozitiven odziv. Tako da na koncu smo bili najbolj razočarani sami.

3. Pustiva te stvari za trenutek ali dva ob strani, in spoznajva še Gašperja malo drugače. Tvoj vzornik, kdo in zakaj?

Ja, že v ene parih intervjujih sem rekel da je to Vid Kavtičnik. Zakaj? Zato ker je zelo mlad dobil priložnost tukaj na prvenstvu ( leta 2004 je bilo EP v Sloveniji op.p.), to priložnost izkoristil in takoj zatem odšel v največji klub v Nemčiji, Kiel.

4. Številka 6 na tvojem dresu. Naključje ali maš za to številko kakšno zgodbo oziroma anekdoto?

Ni neke posebne zgodbe, ko sem na začetku igral zraven starejših, eno leto ali dve takrat sem imel številko 13 ampak je nisem maral, ker je zame to nesrečna številka. Na vsak način sem želel številko zamenjati, edina prosta številka je bila 6 in od takrat naprej imam 6.

5. Vzdevek, ki ga imaš med soigralci?

Vzdevke imam tri, ti pa so: Gaši, Gašo in pa Guči.

6. Navijači smo že nemalokrat slišali govorice o tvojem odhodu iz Celja, omenjal se je Kiel pa Barcelona. Bi za Florijane pokomentiral zadevo in povedal kaj je res in kaj ne? Veliko je takšnih navijačev, ki mislijo da boš po tej sezoni zagotovo zapustil Celje.

Govoric je veliko. Vendar nobena ni resnična, z nobenim od omenjenih klubov ni bilo konkretnih pogovorov. Sam se s tem niti nočem preveč obremenjevati, če bo res kakšna konkretna ponudba v kakšen res velik klub me vleče, ampak kakšen povprečen klub v nemški ligi me pa ne zanima. Celje je klub z veliko tradicijo, v ekipi imam pomembno vlogo in na koncu koncev sem doma. Prav tako sem zadovoljen s pogoji tukaj. Ne morem 100% trditi, da po tej sezoni ne bom odšel, ampak za enkrat ni nič konkretnega. Ne bom mi pa čisto nič težko, če bom v Celju ostal še zadnjo sezono, ki jo imam po pogodbi.

gaši 2

7. Si reden član Deničevega seznama reprezentantov. Kaj tebi pomeni igrati za reprezentanco?

Sigurno je to ena velika čast in ob enem odgovornost. Na desnem krilu je v reprezentanci velika konkurenca, in že to da sem reden član mi je potrditev, da dobro delam in treniram. Dragan Gajič ima sigurno prednost, v lanski in letošnji sezoni igra v izjemni formi. Neke velike minutaže sicer nimam, ampak še vedno sem dosti mlad in bom čakal na svojo priložnost še naprej.

8. Za prihodnost priimka Marguč se na rokometnih igriščih ni za bati, saj oba tvoja brata trenirata rokomet. Jima kdaj daš kakšen nasvet? Sta z Galom ( op.p. Mai je veliko mlajši) med seboj tekmovalna?

Ja sigurno sva tekmovalna. Je moj brat, ampak še vedno mu hočem pokazat, v kakršni koli igri ali čemurkoli, da sem boljši od njega in da bo še mogel kar veliko trenirat, da bo dosegel moj nivo. Je pa seveda dosti mlajši od mene, Mai pa še toliko bolj. Počasi lahko od Gala in Maia ( čez 10 in še več let) pričakujemo, da bosta pokazala svoje.

9. Kaj bi bil, če nebi bil rokometaš?

Sigurno bi se odločil za kakšen drug šport. Zelo mi je všeč tenis. Ampak ne vem mogoče se bolj vidim v kolektivnih športih. Pri tenisu si dosti prepuščen sam sebi, v kolektivnih športih je pomembna družba, prijatelji. Kolektiv mi je nekako bolj všeč kot pa individualni šport.

10. Vsi vemo, da imaš na tribunah močno podporo tvoje družine. Kdo od tvojih staršev je bolj zagret navijač?

Sigurno imam dovolj zagretih navijačev, ampak tisti, ki se najbolj vživi v tekmo je sigurno oče. Čeprav na vse tekme hodi tudi mama in punca in od punce mama ampak one so nekak bolj mirne. Oče pa ko je v tekmi se čisto odklopi je čisto v svojem svetu. Po tekmi se po moje sploh ne zaveda kaj se je med tekmo dogajalo.

“Se pravi je čisto pravi navijač, tudi Florijani kdaj v kakšni napeti tekmi pozabimo kak trenutek ko zagreto navijamo.”

Sigurno je čisto pravi navijač. Takšni navijači so vedno dobrodošli.

11. Kaj pa Florijani. Tvoje mnenje o Florijanih?

Samo pozitivno mnenje. Ne vem če je daleč naokoli kakšna takšna publika. Praktično nas spremljate na vseh tekmah, enkrat v večjem drugič v manjšem številu ampak na domačih tekmah ste vseh. Samo pohvale na takšno navijanje in le tako naprej.

12. Se mogoče spomniš, na kateri tekmi smo prvič vpili tvoje ime ko si dal gol?

Seveda se, to je bilo na tekmi končnice državnega prvenstva proti Slovanu v sezoni 2009/2010.

 

526_445348482192684_856600054_n

13. Kako ti kot igralec doživljaš tekme, ko je dvorana polna in veš da gledalci oziroma navijači stojimo za vami? Kakšen je občutek?

Sigurno, sploh v domači dvorani je to težko opisat te občutke. Stojiš v vrsti z ekipo in čakaš na predstavitev in pogledaš okoli in je dvorana polna. Dobiš kar kurjo polt, in seveda potem ko dosežeš gol ko se lahko veseliš na polno ko se navijači veselijo s tabo in z ekipo. Najlepši občutki vendar je to nekaj kar ne moreš kar tako opisati.

14. Na uho nam je prišlo, da v garderobi za najbolj oboževane s strani navijačic veljate prav igralci iz kril oziroma konkretno ti. Imaš kakšno prijetno ali neprijetno izkušnjo z navijačicami?

Hja sigurno se kdaj zgodi kaj smešnega, ampak smo navajeni, to ni nič posebnega, odzvati se moraš pozitivno in s šalo pa je. Neke negativne izkušnje pa nimam.

15. Si ti kdaj za koga tako goreče in tako zvesto navijal kot Florijani navijamo za vas?

Ko sem bil član mlajših selekcij sem bil na vseh tekmah ne samo ligo prvakov ampak tudi državno prvenstvo smo si ogledali z ekipo. Tekme lige prvakov si pa padel čisto v tekmo in smo navijali, smo bili praktično Florijani.

16. Katera tekma v dresu Celja Pivovarne Laško, se ti je do tega trenutka najbolj vtisnila v spomin, in je tvoja najljubša? Zakaj?

Lanska sezona ko smo premagali Kiel, najprej zato ker tega nihče ni pričakoval, smo mlada ekipa, oni pa so bili oziroma so najboljši igralci v Evropi. Mi smo dokazali, da je treba na nas računati in da sodimo v evropski vrh čeprav z desetkrat nižjim proračunom od njih smo dokazali iz kakšnega testa smo in mislim da bo ta zmaga še dolgo odmevala.

166748_488099034584295_1433415931_n

17. Pa se sedaj vrniva še nazaj na tekme, v soboto v Zlatorog prihaja ekipa iz Zagreba. V klubu so to tekmo poimenovali tekma vseh tekem. Je zaradi pomembnosti tekme čutiti pritisk? Če je odgovor ja, kako se ti sam spopadaš s tem pritiskom?

Ja sigurno nek pritisk je, to tekmo dejansko moramo zmagati, če pa jo zmagamo smo praktično že napredovali. Kako se sam spopadam s tem pritiskom? Dejansko se nočem obremenjevati s tem, nočem razmišljat o tem kot o pritisku, sam se tekme res že veselim. Pred tem intervjujem sem sam šel po karte za družino in je dvorana praktično razprodana, kar je sigurno pozitivno. Očitno smo s prikazano igro prepričali navijače in jaz res komaj čakam da vidim to polno dvorano. Derbiji z Zagrebom so vedno nekaj posebnega, v tem primeru pa še posebej ko ima tekma tak pomen.

1479602_612511555476375_932132428_n

18. Po tekmi z Zagrebom, pa nas takoj v sredo čaka še domača tekma v državnem prvenstvu proti Gorenju iz Velenja. Verjamemo, da toliko naprej še ne razmišljaš, pa vendar bi za na konec par besed namenil navijačem in jih ob enem povabil na oba spektakla?

Ja seveda, ena stvar je že ta, da vstopnica za tekmo z Zagrebom, velja tudi potem za sredino tekmo proti Gorenju, kar je po moje odlična marketinška poteza. Vemo da so tekme lige prvakov bolj zanimive, da je Zagreb večni rival Celja, ampak zadnja leta je tudi Velenje velik rival Celja in nekako so nam trn v peti. Najprej z zmago v soboto potem pa še z zmago v sredo prekinemo to rivalstvo in pokažemo kdo je boljši.

Avtor: D.S.

Slike: Slavko Kolar